![](/media/lib/248/n-uklad-okresowy-344b3b21719dbe857c1ba0e333b82d1b.jpg)
Moscovium, Tennessine, Oganesson - nowe pierwiastki w układzie okresowym?
10 czerwca 2016, 08:58Od dwóch dni Międzynarodowa Unia Chemii Czystej i Stosowanej (IUPAC) zbiera publiczne komentarze dotyczące nazwania pierwiastków o liczbach atomowych 115, 117 i 118. Pierwiastki 115 i 118 zostały odkryte w ubiegłym roku przez naukowców z Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) i Połączonego Instytutu Badań Jądrowych w Dubnej (JINR)
Nieposkromiony apetyt na sól
1 lutego 2007, 17:20Jeśli uwielbiasz słone potrawy, być może jesteś wcześniakiem urodzonym z niedoborem sodu. Według najnowszych badań, zwiększa to ryzyko wystąpienia problemów z nadmierną wagą.
![](/media/lib/426/n-nadprzewodnictwo-e70513326252b0240dcba760c3689c74.jpg)
Miażdżyli diamenty i w końcu się udało. Mamy nadprzewodnictwo w temperaturze pokojowej
15 października 2020, 11:51Fizycy z University of Rochester poinformowali o stworzeniu pierwszego w historii nadprzewodnika działającego w temperaturze pokojowej. Uzyskany przez nich związek wodoru, węgla i siarki wykazuje właściwości nadprzewodzące w temperaturze dochodzącej do 15 stopni Celsjusza
![Szwedzkie klopsy w sosie© Steffen Wurzellicnecja: Creative Commons](/media/lib/6/1176882680_676870-ee88a68fdefd2d3b92391c1389f73bf8.jpeg)
Pulpet pulpetowi nierówny
18 kwietnia 2007, 07:45Naukowcy z Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu odkryli, że wstrzykiwanie do mięsnych pulpetów kolagenu zapobiega stratom jodu i tiaminy (witaminy B1) podczas przechowywania i gotowania.
![](/media/lib/580/n-promet-d0ad2f0bac1bbb7bb234763d88dcfa50.jpg)
Badacze poznali nowe właściwości prometu, najbardziej tajemniczego z lantanowców
24 maja 2024, 08:31Naukowcom z Oak Ridge National Laboratory (ORNL) udało się poznać ukryte dotychczas właściwości jednego z pierwiastków ziem rzadkich, prometu. Otwiera to drogę do jego szerszych zastosowań w wielu różnych dziedzinach, od medycyny po podróże kosmiczne. Odkryty przed 80 laty w ORNL lantanowiec jest wytwarzany w niewielkich ilościach i używany w badaniach medycznych czy bateriach atomowych. Wciąż jednak bardzo mało o nim wiemy.
![© Stefan Kühn](/media/lib/2/1172596100_524908-cd86c1575817327dd952ca9cf2189edd.jpeg)
Wapń smakuje... wapniowo!
22 sierpnia 2008, 07:57Badacze z Monell Chemical Senses Center (MCSC) w Filadelfii donoszą o odkryciu nowego rodzaju kubków smakowych, odpowiedzialnych za wykrywanie wapnia.
![](/media/lib/23/1203585156_140163-e8bf2e8a0ba7948a5089eca7ade1ee1f.jpeg)
Selen mleka lepszy od drożdżowego
29 sierpnia 2008, 10:43Naukowcy z Flinders University w Adelajdzie badają rolę mleka krowiego w zapobieganiu nowotworom przewodu pokarmowego. Do końca roku chcą zdobyć mocne dowody na potwierdzenie tezy, że napój ten nasila antyrakowe działanie selenu.
![](/media/lib/50/uklad-okresowy-481bbcca779bd3600746bf4bb66ecfd9.jpg)
112. element
13 czerwca 2009, 10:52Po raz pierwszy od pięciu lat do układu okresowego pierwiastków zostanie dodany nowy element. Będzie to najcięższy ze znanych nam pierwiastków.
![](/media/lib/28/tabletki-eec1ae25114c06ecca93e9f9a9db3ee9.jpg)
Magnezowa pamięć
2 lutego 2010, 09:12Najnowsze badania pokazują, że podwyższony poziom magnezu w mózgu usprawnia pamięć i uczenie u młodych oraz starszych szczurów. Oznacza to, że zwiększenie podaży magnezu również w przypadku ludzi stanowi wartościową strategię wspomagania zdolności poznawczych. Prawdziwa jest też zapewne odwrotna zależność i zbyt niski poziom tego pierwiastka przyspiesza pogorszenie pamięci u starzejących się osób (Neuron).
![Cząsteczka witaminy D3](/media/lib/106/n-560px-cholecalciferol.svg-4c3ffc84346bab6f6dd03d0b40d5ce60.png)
Słoneczna tarcza - witamina D
6 marca 2012, 19:37Szybki rozwój techniki laboratoryjnej i medycyny pozwolił na poznanie nowych funkcji witaminy D, której znaczenie obecnie przypisuje się nie tylko gospodarce wapniowo-fosforowej, a jej udział odnotowuje się również w proliferacji i różnicowaniu komórek, wydzielaniu insuliny, działaniu przeciwzapalnemu. Dzięki takim cechom witamina D jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu chorobom nowotworowym, cukrzycy, nadciśnieniu, zaburzeniom lipidowym i neurologicznym.